Top
Over Paardenmelkerij Nijkerk
Gijsbert en Judith Bouw startte in het najaar van 2010 een paardenmelkerij en ontwikkelde ze een eigen lijn verzorgingsproducten. 

In de paardenmelkerij hebben mijn man Gijsbert en ik onze gezamenlijke passie gevonden. Gijsbert is hoefsmid en altijd al gek van paarden geweest. Hij heeft een agrarische opleiding gedaan en neemt de meeste zorg voor de dieren op zich; op medisch gebied, de voeding en het fokken.

Ik kom uit de gezondheidszorg en wilde graag meer kunnen doen voor mensen die met gewone medicijnen niet geholpen zijn. Daarom heb ik me verdiept in de gunstige eigenschappen van paardenmelk bij darm- en/of huidproblemen. Producten (laten) ontwikkelen waar mensen baat bij hebben, vind ik een prachtige uitdaging.


Natuurlijke verzorgingsproducten op basis van paardenmelk

We laten deze producten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Voor mij is het belangrijk dat we de natuurlijke kracht van kruiden en bloemen gebruiken. In 2010 stond ik voor het eerst op de markt 'je moet toch vertellen dat je er bent'. Ik stond daar dus met mijn kannetje met melk, voorbijgangers vonden het wel bijzonder "melk van een paard", ze wilde het wel proberen maar ze zeiden gelijk 'heb je niet iets om te smeren'. Na een zoektocht van 8 maanden kwam ik bij een bedrijf die onze producten kon maken en dat ook wilde doen. We startten met een herstellende crème, Goedspul, de opdracht voor de producent was een crème die de huid kan herstellen. Paardenmelk zorgt ervoor dat de buitenkant van lichaamscellen wordt versterkt en hersteld, door verse paardenmelk in de crème te doen worden de huidcellen versterkt en hersteld, tevens zorgt de paardenmelk ervoor dat de werking van de kruiden in de crème worden versterkt. Het fijne van onze klanten op de markt is dat ze graag hun mening en ideeën met mij willen delen. De volgende stap was dus niet moeilijk in 2012 kwam er een shampoo, douchemelk en verzorgende crème, onze klanten wilde graag totale lichaamsverzorgingsproducten. In 2013 brachten we een spiergel op de markt wat meteen een succes was. Een verkoelende gel, want dat vind ik zelf fijn, aangevuld met verse paardenmelk, kruiden en wilde kastanje die mijn opa vroeger al gebruikte bij een pijnlijke rug. In 2014 kwamen er veel vragen van de markt over een crème alleen voor het gezicht. Onze gezichtscrème bied uv bescherming, probeer hem uit en geef je mening hoe jouw huid op de crème reageert. 

We blijven ons ontwikkelen want in 2015 werd onze masker voor het eerst gemaakt. De doelgroep: pubers, anno 2015 heb ik twee puber zonen en veel puber vrienden over de vloer, de meeste met het kenmerkende gezicht van een puber. Het masker is op verschillende manieren te gebruiken waardoor hij voor alle leeftijden een fijne crème is om je gezicht te verzorgen.

 
Paardenmelk drinken

De meest gestelde vraag over paardenmelk is "drink je zelf de paardenmelk? Het antwoord is: Ja ik drink bijna elke dag paardenmelk. Soms sla ik wel een paar dagen over, denk aan vakantie, cursus of een dagje weg, maar mijn lichaam vraagt dan zelf meestal weer om de paardenmelk. Ik merk dan dat ik onrustig word, mijn huid is pijnlijk, mijn buik wil niet zo en nog meer van deze vage klachten.  

Het mooiste is dat mensen baat hebben bij het drinken van paardenmelk of het gebruiken van onze producten. Die verhalen krijg ik geregeld terug van klanten: ze hebben geen last meer van darmproblemen of het eczeem van een kind is over. Daar haal ik de grootste voldoening uit.
Wil je meer over paardenmelk weten op paardenmelkisgezond.nl staat mijn ervaring.
Direct kopen? klik hier  

film over het melkproces


Met EcoControl keurmerk

Al onze producten zijn op natuurlijke basis en waar mogelijk zijn biologische grondstoffen gebruikt. Onze producten zijn voorzien van Eco Control keurmerk en allen bereid met verse paardenmelk. Ja, daardoor zijn ze aan de prijs, maar met reden. De grondstoffen zijn kostbaar en de kleinschalige productie in Nederland ook. Alleen al de manier van paarden houden. De merrie's met veulens erbij die vrij buiten, in de polder van Nijkerk, kunnen lopen, maakt dat je veel ruimte nodig hebt. We merken ook dat juist het kleinschalige van ons bedrijf de mensen aanspreekt: zij willen graag de herkomst van hun producten kennen.

 

Wilt u een keer paardenmelk proeven? Kom gerust langs tijdens een van de markten. U kunt daar ook onze verzorginsproducten proberen.

 


Hartelijke groet,

 

Judith Bouw