Over ons

Foto
Gijsbert en Judith Bouw startte in het najaar van 2010 een paardenmelkerij en ontwikkelde ze een eigen lijn verzorgingsproducten. 
In de paardenmelkerij hebben mijn man Gijsbert en ik onze gezamenlijke passie gevonden. Gijsbert is hoefsmid en altijd al gek van paarden geweest. Hij heeft een agrarische opleiding gedaan en neemt de meeste zorg voor de dieren op zich; op medisch gebied, de voeding en het fokken.
Ik kom uit de gezondheidszorg en wilde graag meer kunnen doen voor mensen die met gewone medicijnen niet geholpen zijn. Daarom heb ik me verdiept in de gunstige eigenschappen van paardenmelk bij darm- en/of huidproblemen. Producten (laten) ontwikkelen waar mensen baat bij hebben. Zelf heb ik al jaren last van psoriasis en net als zovelen had ik ook last van mijn stoelgang. In 2010 ben ik zelf direct ook de paardenmelk gaan drinken, na 14 dagen merkte ik al echt verschil met mijn darmen, het duurde zeker drie maanden voor ik wat verbetering zag aan mijn huid. Eerst wilde ik het niet geloven bij huid problemen zie je toch altijd pieken en dalen. Maar na een jaar wilde ik wel toegeven dat de melk mij voor 50 % minder plekken heeft gegeven. Ik drink nu 9 jaar paardenmelk en heb nog twee kleine plekjes op mijn been zitten te groten van een euro stuk. Deze heb ik gekregen na een antibiotica kuur in 2015 ze zijn hardnekkig maar door dagelijks de melk te drinken en in te smeren met goed spul heb ik het idee dat ik het onder controle heb.

Paardenmelk drinken
De meest gestelde vraag over paardenmelk is "drink je zelf de paardenmelk? Het antwoord is: Ja ik drink bijna elke dag paardenmelk. Soms sla ik wel een paar dagen over, denk aan vakantie, cursus of een dagje weg, maar mijn lichaam vraagt dan zelf meestal weer om de paardenmelk. Ik merk dan dat ik onrustig word, mijn huid is pijnlijk, mijn buik wil niet zo en nog meer van deze vage klachten.  
Het mooiste is dat mensen baat hebben bij het drinken van paardenmelk of het gebruiken van onze producten. Die verhalen krijg ik geregeld terug van klanten: ze hebben geen last meer van darmproblemen of het eczeem van een kind is over. Daar haal ik de grootste voldoening uit.
Wil je meer over paardenmelk weten op www.paardenmelkisgezond.nl staat mijn ervaring en van verschillende klanten die ook de melk hebben gebruikt of nog gebruiken.

Natuurlijke verzorgingsproducten op basis van paardenmelk
We laten deze producten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Voor mij is het belangrijk dat we de natuurlijke kracht van kruiden en bloemen gebruiken. In 2010 stond ik voor het eerst op de markt 'je moet toch vertellen dat je er bent'. Ik stond daar dus met mijn kannetje met melk, voorbijgangers vonden het wel bijzonder "melk van een paard", ze wilde het wel proberen maar ze zeiden gelijk 'heb je niet iets om te smeren'. Na een zoektocht van 8 maanden kwam ik bij een bedrijf die onze producten kon maken en dat ook wilde doen. We startten met een herstellende crème, Goedspul, de opdracht voor de producent was een crème voor mensen met eczeemklachten. Paardenmelk zorgt ervoor dat de buitenkant van lichaamscellen wordt versterkt en hersteld, door verse paardenmelk in de crème te doen worden de huidcellen versterkt en hersteld, tevens zorgt de paardenmelk ervoor dat de werking van de kruiden in de crème worden versterkt. Het fijne van onze klanten op de markt is dat ze graag hun mening en ideeën met mij willen delen. De volgende stap was dus niet moeilijk in 2012 kwam er een shampoo, douchemelk en verzorgende crème, onze klanten wilde graag totale lichaamsverzorgingsproducten. In 2013 brachten we een spiergel op de markt wat meteen een succes was. Een verkoelende gel, want dat vind ik zelf fijn, aangevuld met verse paardenmelk, kruiden en wilde kastanje die mijn opa vroeger al gebruikte bij een pijnlijke rug. In 2014 kwamen er veel vragen van de markt over een crème alleen voor het gezicht. Onze gezichtscrème bied uv bescherming, probeer hem uit en geef je mening hoe jouw huid op de crème reageert. 
We blijven ons ontwikkelen want in 2015 werd onze masker voor het eerst gemaakt. De doelgroep: pubers, anno 2015 heb ik twee puber zonen en veel puber vrienden over de vloer, de meeste met het kenmerkende gezicht van een puber. Het masker is op verschillende manieren te gebruiken waardoor hij voor alle leeftijden een fijne crème is om je gezicht te verzorgen.

Onze paarden
Onze paarden zijn te zien op de website Haflingerstal van de Achterduijst  Omdat we de paardenmelkerij zijn begonnen kwamen er ook meer paarden bij ons op het bedrijf. Om paardenmelk te krijgen moeten er veulens geboren worden en wat is er dan leuker dat het veulen een mooi veulen is. Omdat wij al haflingers hadden zijn we ons gaan verdiepen in het ras de kenmerken en de herkomst, we zijn lid geworden van de haflingervereningen in Nederland en in Oostenrijk. Gijsbert vind het heel leuk om uit te zoeken welke combinaties hele mooie veulens geeft, van uit die interesse is hij de jury cursus bij het NHPS gaan volgen die hij in 2019 met goed gevolg heeft afgerond.  


film over het melkproces

Natuurlijke producten
Al onze producten zijn op natuurlijke basis en waar mogelijk zijn biologische grondstoffen gebruikt. Onze producten zijn op basis van natuurlijke grondstoffen en allen bereid met verse paardenmelk.  De grondstoffen zijn kostbaar en de kleinschalige productie in Nederland ook. Alleen al de manier van paarden houden. De merrie's met veulens erbij die vrij buiten, in de polder van Nijkerk, kunnen lopen, maakt dat je veel ruimte nodig hebt. We merken ook dat juist het kleinschalige van ons bedrijf de mensen aanspreekt: zij willen graag de herkomst van hun producten kennen.
 Wilt u een keer paardenmelk proeven? Kom gerust aan. U kunt daar ook onze verzorgingsproducten proberen. 
Hartelijke groet, 
Judith Bouw

Paard en Coaching
In 2020 is Judith gecertificeerd allround paardencoach geworden, de opleiding bestaat uit de volgende onderdelen  
  • Basisopleiding paardencoaching
  • Basisopleiding 2 systemische paardencoaching
  • Opleiding paardencoaching en dementie
  • Opleiding paardencoaching en kinderen
  • Opleiding paardencoaching en trauma
  • Opleiding systemische coachen
  • Opleiding algemeen coachen. 
Klik op de foto om naar de coaching website pagina te gaan.
 Coaching

Basisopleiding paardencoaching
Bij de basis leer je wat het paard aan geeft en hoe je dit het beste kan verwoorden naar de coachee. Door de verschillende houdingen te leren die een paard aan kan nemen, dit zijn er meer dan 37, de houding die het paard aan neemt daar pas je de vraagstelling op aan en vraag aan de coachee of dit klopt. Voorbeeld: Het paard schraapt met zijn voet over de grond, de vraag is doet het paard dit omdat hij zich verveeld of herken jij iets waar naar je zou moeten graven? 
Basisopleiding 2 systemische paardencoaching
Onze basis zijn onze ouders zonder hen zouden we niet bestaan, toch zijn er in veel families dingen in onbalans geraakt.Een paard wil er alles aan doen om zijn kudde goed te laten functioneren zonder zijn familie kan een paard niet leven. het paard helpt samen met de coache om daar inzichten in te krijgen en de balans weer te herstellen.
Paardencoaching en dementie
De groep mensen die aan lijdt aan dementie wordt steeds groter. Mede daardoor is er steeds meer aandacht voor deze groep. Zelf werk ik al jaren in de ouderenzorg en het inzetten van paarden in de  begelijding en behandeling van mensen met dementie is nog relatief nieuw. Uit ervaringen in het buitenland blijkt dat het werken met de paarden een positief effect heeft op de ouderen met dementie. Sieka Bos heeft deze kennis en ervaringen uit de Verenigde Staten omgezet in een werkwijze die wij hier in Nederland kunnen toepassen. Sieke heeft haar kennis en evraingen aan o.a mij door verteld waardoor ik daarmee kan gaan werken.
Paardencoaching en kinderen
Door de dierenwereld als metafoor te nemen, kunnen kinderen zich daaraan spiegelen en zichzelf herkennen. De paarden laten in de coachsessie zien hou zij met gevoelens omgaan en spanning kunnen loslaten. ook tonen paarden aan hoe ze met soortgenoten omgaan en dat ze daarbij soms een leidende rol nemen en soms ook niet. 
Paardencoaching en trauma
Wanneer loop je een trauma op? Wanneer is iets een trauma? Het zijn allemaal vragen waar je niet een twee drie een antwoord op kan geven. Als twee mensen iets erges mee maken,precies het zelfde, wil het niet zeggen dat ze beiden een trauma op lopen. Somige mensen kunnen zo door leven (lijkt het) andere zijn geteken voor het leven. Een trauma is in iederval iets waar je bewust of onbewust last van kan hebben.  

Wat doen we bij paardencoaching.
Het is coaching, dit houd in dat de coach helpt om jou te laten, zien, voelen, ervaren, horen. Waar je tegen aanloopt. Door vragen te stellen, naar antwoorden te luisteren, komt boven wat je eigenlijk wel wist maar je er niet bewust van was. Wanneer een paard in de bak staat lijkt het of het paard de onderwerpen aan geeft die het gevoeligst zijn, de coach vraag na bij jou of dat klopt. Soms weet je direct waar het over gaat, tegelijkertijd gebeur het ook dat je er even over na moet denken of het even laat rusten voor er een antwoord komt. 

Klik op de foto om naar de coaching pagina te gaan.